Recreatiewijzer logo

De Zuidlaardermarkt: waar traditie en trends samenkomen

3054_001125_0301 001

De Zuidlaardermarkt staat bekend als de grootste paardenmarkt van Europa en trekt duizenden bezoekers en handelaars vanuit alle winstreken. Ooit begon de markt als een kleinschalige handelsplaats en in de twaalfde eeuw was er al een veemarkt. Het specifiek verhandelen van paarden groeide later uit tot het kloppende hart van het evenement. 

De handel op de markt kent nog altijd eeuwenoude rituelen zoals handjeklap, waarbij koper en verkoper met een stevige handdruk de deal beklinken. Ook karakteristiek is de kromme wandelstok die handelaren bij zich hebben, waarbij sommigen het traditionele beeld compleet maken met een bolknaksigaar onder de kleppet.

Meer dan paardenmarkt

Lange tijd gold de paardenmarkt als de grote trekpleister. Inmiddels zijn de dagen rond de derde dinsdag van oktober uitgegroeid tot een feest met voor ieder wat wils. Ook dit jaar zal de kermis weer volop draaien, is er straattheater, zijn er allerlei activiteiten voor de jeugd én speciaal voor senioren. 

Ondanks dat de Zuidlaardermarkt haar tradities graag hoog houdt, heeft de tijd niet stil gestaan. Zo is de kermis er al lang niet meer alleen voor de jongsten. Ze kent een keur aan ‘volwassen’ attracties die de meest stoere man of vrouw niet in de koude kleren gaan zitten. En vergeet de spectaculaire vuurwerkshow niet en het muziekpodium met optredens van populaire artiesten.

Trendy koopwaar

Ook de warenmarkt speelt in op trends en eigentijdse wensen van de bezoekers. Kocht men er vroeger graag allerhande praktische huisraad; tegenwoordig kan de liefhebber van mooie snuisterijen er het hart ophalen. Ook de populariteit van biologische, eerlijke en lokale producten is niet aan de markt voorbij gegaan.  Met trots presenteert de regio wat zij aan deze waar te bieden heeft.

Foto: D. van der Veen, 1972, Groninger Archieven





Hier adverteren? Neem contact met ons op!