Recreatiewijzer logo

Marktmeester Gertjan Timmer: ‘De sfeer van de markt is van alle tijden’

02 Marktmeester Fotograaf Annet Eveleens vermelden AnEv2018okt.16-0574-HR

Gertjan Timmer (49) is marktmeester van de Zuidlaardermarkt. Hij is dat ook voor andere markten in de gemeente Tynaarlo, maar de derde dinsdag van oktober heeft een speciaal plekje in zijn hart en zijn agenda. De marktmeester over de tijdloze charme van ‘zijn’ markt.

‘Ik loop al van jongs af aan over de Zuidlaardermarkt. Dat dit ooit in de rol van marktmeester zou zijn, had ik nooit verwacht. Ik werkte bij de gemeente Tynaarlo toen de functie beschikbaar kwam. Eerst assisteerde ik en nu ben ik bezig aan mijn tweede jaar als fulltime marktmeester.

Mensen hebben vaak geen idee wat ik zoal doe voor de Zuidlaardermarkt. En dat is prima, want dat betekent dat alles goed geregeld is. Eigenlijk zou je mijn werk zo kunnen omschrijven: regelaar en eindverantwoordelijke. Ik houd me bezig met de hele planning en logistieke organisatie. Waar komen de kramen te staan? Hoe loopt het verkeer en parkeren? Is alles rondom de paardenmarkt conform de wet in orde? Gaat de opbouw van de kermis volgens plan en zijn alle voorzieningen daarvoor geregeld?

Hoewel ik eindverantwoordelijk ben, kan ik niet zonder mijn vier assistenten: twee voor de paardenmarkt en twee voor de warenmarkt. En we krijgen het ook niet voor elkaar zonder een groot aantal andere collega’s en medewerkers, die door vele jaren ervaring exact weten wat ze moeten doen. Die moeten mij echt nog wel eens ergens op wijzen. De betrokkenheid van deze groep mensen is voor het succes van de Zuidlaardermarkt onmisbaar.

Het uitdagende van deze jaarlijkse markt is dat het in één keer goed moet. We kunnen niet zeggen: volgende week doen we het toch een beetje anders. Planning, voorbereiding en een gedegen draaiboek zijn daarom van levensbelang. Als iedereen daags na de derde dinsdag van oktober zit bij te komen, heb ik de blik alweer gericht op editie 2025. Die voorbereidingen starten vrijwel meteen.

Ik heb sinds mijn vroege jeugd al heel wat voetstapjes op de Zuidlaardermarkt liggen en het valt me op hoe weinig er eigenlijk is veranderd. Want dat zeggen mensen soms: ‘De maatschappij verandert, mensen willen niet meer samenkomen’, maar dat bestrijd ik. Ik proef nog altijd die goede sfeer en saamhorigheid als ik mijn rondjes over de markt maak. 

Het evenement leeft elk jaar nog als vanouds in Zuidlaren. ‘Wat fijn, het is al bijna weer zo ver’, roepen voorbijgangers als ze ons bezig zien met uitmeten van de kramen in de straten. Ondernemers zetten zich elke editie weer voor 100 procent in om iets moois neer te zetten en de evenementenorganisatie bruist van de ideeën.

De Zuidlaardermarkt heeft een charme die van alle tijden is. Er zijn natuurlijk wel verschuivingen. De warenmarkt is, ingegeven door corona, ruimer van opzet geworden. Dat bleek gelukkig geen afbreuk te doen aan de gezelligheid. We zien dat de jeugd niet meer alleen massaal naar de Nacht van de Zuidlaardermarkt gaat, maar het horecabezoek wat meer verspreidt. Dat is prima op te vangen. En waar marktbezoekers in vroeger tijden kwamen voor noodzakelijke huishoudelijke spulletjes, koopt men nu bijvoorbeeld graag kleinschalige lokale producten.

We gaan met de tijd mee, maar de kern van de Zuidlaardermarkt staat als een huis: samenzijn voor jong en oud, elkaar ontmoeten, plezier maken en goede zaken doen met elkaar.’

Foto: Annet Eveleens





Hier adverteren? Neem contact met ons op!