Recreatiewijzer logo

De Hondsrug UNESCO Global Geopark

SONY DSC

In het unieke gebied van De Hondsrug UNESCO Global Geopark kun je prachtig fietsen en wandelen. 150.000 jaar geleden vormde een gigantische ijsmassa hier ruggen, dalen en stromende beken. Dit proces was uniek in de wereld.

Langs de vele fiets- en wandelroutes vind je 85 hotspots, die de geschiedenis van dit schitterende gebied vertellen. Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van de harige mammoet. Bewonder de hunebedden en grafheuvels en ontdek welke schatten onze prehistorische voorouders ons nog meer nalieten. Of kies een route langs middeleeuwse esdorpen en authentieke Saksische boerderijen. Het Hondsruggebied loopt van de stad Groningen tot Coevorden. 

Duizenden jaren mensensporen
Op de Hondsrug wonen al duizenden jaren mensen. Als zandrug in een zompig veenlandschap was het de enige streek in de wijde omtrek waar je hoog en droog kon wonen en reizen. Neanderthaler-jagers sloegen hier hun kampen op. We vonden hun werktuigen en botjes van hun jachtbuit.
Het trechterbekervolk bouwde hunebedden om de doden in te begraven. Op het veld vind je nog sporen van wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden naar Groningen.
Boeren bouwden hun dorpen, boerderijen en kerken middenin de heidevelden, op de Hondsrug en de Rolderrug. Mensen maakten elkaar bang met verhalen over de wrede reuzen Ellert en Brammert en over de betoverende Witte Wieven. Het barst hier van de verhalen.

Het eerste UNESCO Global Geopark in Nederland
Dankzij deze unieke geschiedenis en haar sporen heeft UNESCO het Hondsruggebied erkend als Global Geopark. Wereldwijd zijn er daar al 213 van in meer dan 48 landen.
In Nederland is De Hondsrug UNESCO Global Geopark het eerste geopark.

Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark spant zich samen met overheden, maatschappelijke organisaties en inwoners in om het gebied verder te ontwikkelen en te beschermen. 

Meer informatie:
www.dehondsrug.nl

Hier adverteren? Neem contact met ons op!