Recreatiewijzer logo

Het verhaal dat je niet mag missen

Kloostermuseum Aduard Abdijkerk voorheen ziekenzaal

Acht kilometer ten westen van de stad Groningen ligt het dorp Aduard. Gebouwd op de resten van ooit één van de grootste Cisterciënzer kloosters van Noord-Europa. 

In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het klooster Sint Bernardus dat van 1192 tot 1594 in heel Europa bekend was. Tevens wordt verteld over de invloed van de monniken op de Groninger Ommelanden, de ontwikkeling van onderwijs en wetenschap, handel, landbouw en de waterbeheersing. Jaarlijks wordt een onderwerp uitgediept in een expositie. De tentoonstelling’ Licht over Aduard’ geeft het beeld van geschiedenis van het klooster en de plaats die het innam in het dorp Aduard. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de opkomst, bloei en de neergang van het Cisterciënzer klooster. Vorig jaar was een jubileumjaar; het museum bestond 25 jaar.

De Abdijkerk – in Noord-Nederlandse Romano­Gotische stijl – in het dorp is de voormalige ziekenzaal van het klooster, tevens het oudste medische monument van Nederland. Dit is het enige bouwwerk dat resteert van het imposante kloostercomplex. In het museum voert een rondleiding je terug naar het roemruchte monastieke verleden. Aansluitend bestaat de mogelijkheid op eigen gelegenheid met een 3D-applicatie langs de contouren van het voormalige klooster te wandelen en beelden van het Aduard uit de Middeleeuwen te zien. 

Voor meer informatie zie onze website:
www.kloostermuseumaduard.nl

Hier adverteren? Neem contact met ons op!