Recreatiewijzer logo

Het Visserijmuseum: varend erfgoed en meer

ZK 31 - ZK 4 edit web

Het Visserijmuseum is opgericht in 1994 en heeft een unieke ligging aan de oude binnenhaven van de historische vissersplaats Zoutkamp. In de loop der jaren is het dorp uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, maar Zoutkamp ademt nog altijd de sfeer van vroeger. Het museum is gevestigd in de voormalige, monumentale ‘betonningsloods’ van Rijkswaterstaat. De oude ijzeren hefkraan op de havenkade en de rails waarover de ‘tonnen’ op lorries voor onderhoud naar binnen konden worden gereden, zijn daarvan nog de stille getuigen.

Redders trotseren vrijwillig de gevaren als anderen zich haasten om een veilige haven te vinden. Tot en met 31 oktober is de expositie ‘200 jaar reddingwezen – Redders op zee’ te bezichtigen. Hierbij staat de reddingsgeschiedenis in het oostelijk waddengebied centraal. Speciale aandacht gaat uit naar Mees Toxopeus, pionier van de zelfrichtende motorreddingboot. De expositie omvat drie thema’s: de mensen en organisaties, de reddingmiddelen en uitrusting én de reddingsacties. Door middel van verhalen, beeldmateriaal en objecten ervaren bezoekers de bewonderenswaardige moed van de vrijwilligers.

De leden van fotoclub De Marner Kiek uit Warfhuizen zijn met hun camera op pad gegaan en hebben zich daarbij laten inspireren door drie onderwerpen: het reddingwezen, de palingvisserij en de visserij in het algemeen. De foto-­expositie toont niet alleen een serie sfeervolle beelden, maar ook de rauwe werkelijkheid. 

Voor meer informatie: www.visserijmuseum.com

Hier adverteren? Neem contact met ons op!