Recreatiewijzer logo

Kamp Westerbork

Nederland -  Hooghalen - Drenthe - 24-05-2018

Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Kamp terrein met bloeiende lupinnen.


Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork /
Sake Elzinga

Meer dan een herinnering

In het museum en op het terrein van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt het gelaagde verhaal van deze historische plek tijdens de Tweede Wereldoorlog verteld. Centraal in dat verhaal staat dat van het Durchgangslager Westerbork. Van de 107.000 Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland werden weggevoerd, werden meer dan 100.000 personen via Westerbork gedeporteerd. Op 2,7 kilometer van het museum ligt het voormalige kampterrein. De gebouwen werden afgebroken, maar sporen van het verleden zijn er nog. In het museum en op het terrein is een plattegrond te koop met historische foto’s en een tijdlijn.

Museum In het museum van Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, verteld. Hier zijn originele filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, foto’s en voorwerpen te zien. Je luistert er naar de persoonlijke verhalen van overlevenden. Naast de doorlopende tentoonstelling over de geschiedenis van het kamp, is er een tijdelijke expositie over de naoorlogse periode van de historische plek te zien.

Sjiwwe voor Sobibor   Van 23 maart tot 6 juli maken en spelen jonge theatermakers de voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor. In zeven voorstellingen onderzoeken zeven jongeren nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor. In 2023 besteedt het Herinneringscentrum op verschillende momenten bijzondere aandacht aan de geschiedenis van Sobibor. De verhalen over het vernietigingskamp vormen de rode draad in het programma van de Dodenherdenking op 4 mei. Op dezelfde dagen dat de voorstellingen gespeeld worden zijn er publiekspresentaties in het museum van Kamp Westerbork, die elk vanuit een ander perspectief context geven aan de geschiedenis van Sobibor.

Historische plek uit de Tweede Wereldoorlog Monumenten, maar ook Barak 56 en de historische treinwagons die de Gesproken Namen laten horen, roepen op deze historische plek een bijzondere herinnering op aan de meer dan honderdduizend slachtoffers van de Holocaust, die werden gedeporteerd vanuit kamp Westerbork. Velen keerden nooit terug. Tussen de contouren van barakken, prikkeldraadomheining en een wachttoren staan De 102.000 Stenen op de vroegere appèlplaats. Eén steen voor ieder die werd gedeporteerd en niet terugkwam. De omhoog gekrulde rails van het Nationaal Monument Westerbork drukken de wanhoop uit. De woning van de kampcommandant (1939) is het enige overgebleven originele gebouw van kamp Westerbork en staat symbool voor de naziterreur.  Het terrein van Kamp Westerbork is vrij toegankelijk.

De Herinnering aan Kamp Westerbork In het museum van Kamp Westerbork is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de plek. Na 1945 kreeg kamp Westerbork verschillende functies; van internering- en repatriëringskamp tot woonoord voor Molukse KNIL militairen en hun families. Tien jaar na de onthulling van het Nationaal Monument Westerbork opende het Herinneringscentrum haar deuren. De expositie geeft inzicht in de vele betekenissen die er in de afgelopen 76 jaar aan de historische plek en het museum zijn gegeven.

Boekwinkel Wie na een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork graag meer wil weten over de geschiedenis van de historische plek of de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, kan terecht in de boekwinkel.

Reserveer tickets voor het museum en de pendelbus naar het kampterrein zijn verkrijgbaar bij de receptie of via de website van het Herinneringscentrum.





Hier adverteren? Neem contact met ons op!