Recreatiewijzer logo

Ontdenk de tentoonstellingen in Museum Nienoord

apr (87) web

Museum Nienoord ligt op het prachtige landgoed Nienoord. Het museum bestaat uit Borg Nienoord, de paardenstallen, het koetshuis, een bijzondere 17e eeuwse schelpengrot en de tuinhal. In de tuinhal kunt u genieten van de tentoonstellingen ‘Fiep op Wielen’, met illustraties van Fiep Westendorp, en ‘Koetsen en Kastelen’. Ook het depot is een bezoekje waard. Hier staan maar liefst 245 rijtuigen opgesteld. Op dit moment is het depot alleen met gids toegankelijk, maar hier komt binnenkort verandering in!

Koetsen en Kastelen, rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente negentiende eeuw is tot 1 januari 2026 te bezoeken. Museum Nienoord neemt u aan de hand van rijtuigen uit haar collectie mee in het leven van twaalf historische personen van stand, hun rijtuigen én kastelen. Ieder is uniek in zijn of haar verhouding tot een veranderend Nederland in de negentiende eeuw. De tentoonstelling Fiep op Wielen neemt je mee langs de illustraties van Fiep Westendorp.

In Fiep haar werk is de verandering van de wereld om haar heen goed te zien. Op sommige illustraties zijn koetsen afgebeeld en op anderen auto’s. Pluk op zijn hijswagentje, Jip en Janneke met paard en wagen: veel illustraties sluiten uitstekend aan op stukken van het museum.De illustraties van Fiep Westendorp zijn aangevuld met koetsen en een slede uit de eigen collectie, die even schilderachtig zijn als die in haar illustraties. Voor kinderen is de tentoonstelling een leuk uitstapje waar ze hun innerlijke illustrator kunnen ontdekken. Èn zelf aan de slag kunnen! De tentoonstelling Fiep op Wielen is te bezoeken tot september 2024.

Kunst op Nienoord
In het weekend van 5-6 oktober tonen tientallen kunstenaars hun mooiste werken in deze bijzondere omgeving. U kunt genieten van honderden boeiende kunstwerken, van een kennismaking met de maker, lezingen, kunstboeken en een versnapering.

Op de bovenverdieping van de Borg loopt een kleine tentoonstelling over borgvrouwe Anna van Ewsum en beeldhouwer Rombout Verhulst, die zij rond 1700 opdracht gaf tot het vervaardigen van een grandioos grafmonument in de dorpskerk van Midwolde. Na een versnapering in het Grand Café op de benedenverdieping kunt u het grafmonument in als zijn glorie bewonderen: de dorpskerk is vaak open voor publiek. Ook het landgoed is een wandeling meer dan waard.

Nienoord Vernieuwt
Rijtuigen en sleden zijn imposante, soms behoorlijk overweldigende voertuigen die het straatbeeld bepaalden tot de auto het in populariteit won. Door de ontwikkelingen in de samenleving kregen rijtuigen een andere betekenis. Ze waren niet langer nodig voor het vervoer van mensen en goederen. Museum Nienoord bewaart deze rijtuigen in haar depot, zodat hun historie niet verloren gaat. En nu is het opnieuw tijd voor verandering. Tijd om de rijtuigen en sleden in een ander licht te laten stralen en het publiek mee te nemen naar vroegere tijden. Voor de nieuwe tentoonstelling staan verschillende thema’s centraal. De persoon in, op en rond het rijtuig is hierbij onmisbaar voor het vertellen van het complete verhaal. Rijtuigen vertellen de verhalen van mensen, zoals jij en ik, die deze ontwikkelingen ondergingen. Een deel van de depotruimte wordt in 2024 klaargemaakt om museumzaal te worden. Hier gaan bezoekers een interactieve reis door de geschiedenis van de rijtuigen en sleden maken. Tijdens de rondleiding kunt u deze vernieuwing volgen.

Hier adverteren? Neem contact met ons op!