Recreatiewijzer logo

Openluchtmuseum Ellert & Brammert

MJJ-Ellert_en_Brammert-1.2e16d0ba.fill-2000x1000-fotor-20240402123622-1536x561

Een stap terug in de tijd kan gezet worden in het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’ in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek van het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. In de eerste plaats is daar de plaggenhut. Maar ook een Saksische boerderij, een tolhuis, een schooltje en zelfs een gevangenis behoren o.a. tot de collectie.

In de oude boerenherberg is een hapje en een drankje verkrijgbaar. Een smid en een spinster verzorgen regelmatig demonstraties Op elke woensdag- en zondagmiddag wordt in het oude schooltje voorgelezen. In de expositiegebouwen zijn diverse verzamelingen ondergebracht. Er is verder een speeltuin aanwezig en inmiddels is de kinderboerderij vernieuwd met allemaal jonge dieren. Ook is er een tuin met vergeten groente.

Verder zijn er in het hoogseizoen demonstraties smeden. In het schooltje wordt het verhaal van Ellert en Brammert verteld en bij het schooltje zijn allerlei oude kinderspeelattributen die uitgeprobeert mogen worden door de kinderen. Het museum dankt zijn naam aan de reuzen Ellert en Brammert, die volgens de overlevering in deze streek hun strooptochten hielden. De rovers staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum. In het hol van de beide rovers wordt de legende gedeeltelijk driedimensionaal uitgebeeld. 

Het museum is vanaf 1 april t/m 31 oktober dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Kaartverkoop tot 17.00 uur. Voor mensen die slecht ter been zijn hebben we ook rolstoelen te leen voor gebruik op het terrein, vraagt u hiernaar bij de kassa of belt u gerust op ons algemeen telefoonnummer als u een rolstoel van te voren wenst te reserveren! Het museum is rolstoelvriendelijk en makkelijk toegankelijk.

Meer informatie op www.ellertenbrammert.nl

Hier adverteren? Neem contact met ons op!