Recreatiewijzer logo

Smalspoor in een natuurlijke omgeving

14juli1

In 1984 is het Industrieel Smalspoor Museum opgericht op het terrein van de Griendtsveen Maatschappij. Het terrein waar vroeger de smalspoortreinen met turf reden was een aantrekkelijke basis om een museum in te richten. De rails lagen er al en de bezoekers rijden nu nog, gedeeltelijk, over het originele traject.
Op het terrein bevindt zich de originele en enige, in Nederland, overgebleven turfstrooiselfabriek.

Op het terrein staat ook de historische remise, die nog steeds in gebruik is. De remise is uniek door zijn 4 sporen en 2 werkputten. De doelstelling van het museum is het verzamelen, restaureren en het bewaren van de originele smalspoortreinen.

Het museum wordt geheel instant gehouden door vrijwilligers. Het binnen en buitenmuseum geeft u veel informatie over de treinen en werktuigen die bij het smalspoor gebruikt werden. Het museum breidt zijn collectie nog steeds uit en in de wintermaanden, als het museum gesloten is, wordt er hard gewerkt aan de treinen en het baanonderhoud. U krijgt alle informatie over de treinen en kunt zelf een rondrit maken, en u hoort hoe de Amsterdammers dachten rijk te worden in het veengebied. Er rijden nog de turftreinen met kipkarren.

Ook diverse kinderactiviteiten, zoals o.a. de kindertrein, of zelf een machinistendiploma behalen, het is een vermaak voor jong en oud. Een kijkje in de locomotievenloods, buitenterrein en werkplaats geeft je een goed beeld van de collectie van het museum. U kunt zien hoe een restauratie wordt uitgevoerd of hoe van het veen turfstrooisel werd gemaakt. Genieten van een drankje, in de horeca, het vernieuwde binnen-museum bekijken en kijken naar de flora en fauna in het veengebied. Laat u eens verrassen en kom naar het ­i­ndustrieel Smalspoor Museum te Erica.

Hier adverteren? Neem contact met ons op!